TID og SMYKKER

 

Perler

 

Kulturperler dyrkes i forskellige muslinger, og lever i de tropiske have. Kulturperler dannes i en musling, der hedder Akoya (Pinctada Martensi Fucata). Der er mange faktorer perlefarmerne skal tage i betragtning under dyrkelsesprocessen. Perledannelsen er en vanskelig proces, perlemuslingen er et yderst sart væsen. Vandets temperatur, saltindhold, mængde og beskaffenhed af plankton, andre dyr som æder muslingen, vandforurening, ja selv et mindre uvejr - kan have betydning for muslingens liv og havet hvor perlefarmene er placeret. Derfor anses en kulturperle for et af naturens store mirakler.

 

Kulturperle tages ud af musling

 

 

Verskvandsperle tages ud af musling

 

 

Dyrkelsesprocessen varierer alt efter hvilke type musling der bruges og den geografiske beliggenhed af perlefarmen. Normalt siges det at det tager op til to eller tre år for en musling at danne en perle, imidlertid er der visse arter, der høstes årligt. Når muslingen har dannet en perle fjernes den fra muslingens kappe og derefter sorteres kulturperlerne efter:

Størrelse - Glans - Form - Farve og Renhed (overfladens beskaffenhed)

 

Perlesortering

 

Størrelsen på kulturperler ligger imellem 2mm og 10mm. Langt de fleste Akoya-kulturperler måler imellem 5mm og 7mm. De største perler er normalt de mest kostbare.
Formen på perlerne varierer fra runde perler, til en meget uregelmæssig form som kaldes baroque (Barok) perler. Perler som er perfekt runde er de mest sjældne og derfor de mest kosrbare, men en semi rund eller en semi baroque perle med høj glans, bliver mere og mere efterspurgt på grund af deres personlige og unikke præg, men det er jo en personlig sag hvad man synes bedst om når der tales om formen. Farven er igen et spørgsmål om smag. Perlemuslingerne danner perler i mange forskellige farver. I Europa og USA er de mest efterspurgte farver hvide perler, eller perler med et rosafarvet skær.

Glansen er perlens evne til at sende lyset tilbage - en meget vigtig faktor, når perlernes værdi bestemmes. Glansen er bestemt af tykkelsen af belægningen på perlemorskernen, (den perlemorskerne som perledyrkerne indsætter i muslingens kappe) som forhåbentlig bliver til en flot perle med høj glans. Jo bedre og tykkere belægning, jo bedre bliver glansen og jo højere bliver værdien. Perlens holdbarhed har også noget at gøre med perlemorslaget. Hvis belægningen er meget tynd vil perlen meget hurtig miste sin glans - og sin værdi.

Renheden er meget vigtig for perlens værdi. En helt glat overflade med høj glans giver perlen høj værdi. Sammen med glansen er renheden på perlen den vigtiste faktor når værdien bestemmes. Renheden er, ligesom glansen, bestemt af tykkelsen på perlemorslaget, jo længere perlen har ligget i muslingen, jo bedre glans og renhed.

Med mange års erfaring, viden og stor tålmodighed dyrker japanerne kulturperler, men altid med naturen og fru Fortuna som en afgørende faktor.

South Sea Pearls er også en saltvandsperle, de opdeles ofte i to grupper:

De hvide South Sea Pearls hvoraf langt de fleste dyrkes i Australien, men også i Indunesien og ved Malaysias kyster dyrkes der i dag mange store perler

De mørke South Sea Perler kaldes også Tahiti Black Pearls dyrkes på Tahiti. South Sea Pearls, som er meget større end de andre kulturperler, måler imellem 9mm og 16mm, og er meget sjældne, og derfor også meget kostbare. Man har set enkelte South Sea Pearls der har målt over 25mm.

Ferskvandsperler dyrkes både i Japan, i Kina, og en del andre lande, men specielt de kinesiske ferskvandsperler er blevet meget populære de sidste år, og de kinesiske farmere bliver bedre og dygtigere år for år. Der findes i dag kinesiske ferskvandsperler af høj kvalitet.

 

 

Tilbage

 Home

.